måndag 25 maj 2009

Miljödebatten för 20 år sedan

SVT:s miljöblogg Ställ om har lagt upp en debatt från sommaren 1989 där man diskuterar växthuseffekten, klimatförändringarna och framtiden. Det är slående, och så oerhört ledsamt, att diskussionen handlar om precis samma ämnen som diskuteras idag. När man pratar om varmare, blötare vintrar i Sverige kan jag inte annat än tänka på att mina vintrar som barn var mycket kallare än de på sistonde. Om man nu visste det här för tjugo år sedan, innan jag ens började dagis (!), varför tar allt så lång tid att göra något åt!

Det pratas om investeringar i järnvägen och vilka skyldigheter vi har gentemot u-länderna. Ska vi eller de dra ner? Samma frågor som diskuteras idag. De kvantitativa målen har dock förändrats, och det har dessutom tillkommit flertalet förnyelsebara energikällor de senaste tjugo åren. Man diskuterar omläggning från kärnkraft till gas vilket känns lite omodernt idag.

Kolla in debatten, den ger perspektiv på det som diskuteras idag!

För övrigt måste jag bara säga att Birgittas klädsel är helt förträfflig! Blommönster på en silvrig syntetblus måste vara det häftigaste sommaren 1989!

1 kommentar:

  1. Det är fascinerade att så få tankar och idéer faktiskt är nya. Nästan allt som diskuteras nu för tiden diskuterades redan för 20-30 år sedan. När man tänker på det är det svårt att komma på saker som faktiskt är nya tankar och inte sånt som bara gått runt i åtrionden..

    SvaraRadera