onsdag 26 november 2008

"You can live in total luxury and still be green"

Kanal 9 sänder just nu ett program som heter Sköna Gröna Hem. Detta är programpresentationen från Kanal 9:s hemsida.

"Kanadensisk livsstilsserie från 2008. Här visas att ekologi och lyx inte behöver utesluta varandra när man ska skapa sitt drömhem. Emmanuel Belliveau tar oss med på en resa världen över och besöker hus som är designade att vara både miljövänliga och praktfulla. Vi möter människorna som bor i husen och de berättar hur de byggt sina hus på de mest energisparande sätt och hur de valt material och läge."

Visst, de inkluderar tänket kring reduce - reuse - recycle. Men att bygga om normala hus till hypermoderna ekobungalows känns inte så nödvändigt. Två handfat bredvid varandra - "his and hers" i "the master bathroom" dito. Det är genomgående symbolisk konsumtion - onödig konsumtion. För att visa hur ekomedvetna husägarna är. Och rika.

Dessutom känns det som svensk nästan skrattretande när de stolt visar sina vattensnåla "duo-flush" toaletter. Ja, precis sådana som varit standard i Sverige sedan flera år!

1 kommentar:

  1. Att jag inte hittat hit tidigare! Kul med en "ung" blogg.

    Det du pratar om, är precis samma sak som jag tycker har gått fel med miljödebatten. Svennebanan är skitnöjd med sig själv när han har köpt en etanolbil, ekojeans och klimatkompenserat när han har flugit. Saken är ju bara den att huvudprincipen alltid måste vara att mer konsumtion leder till större utsläpp även om det gör det i mindre omfattning i vissa fall. Givetvis kan man ersätta en vanlig grej med eko som man annars skulle köpt, men att sätta likhetstecken mellan nya grejer och mindre utsläpp, det är att inte förstå sig på enkel matte.


    Apropå energisparande så var en vän till min mamma och pappa som är civilingenjör på kurs i London om energisparande hus. Där presenterade de den fantastiska idén med tvåglasfönster. Svenskarna höll på att skratta sig till döds! 100 år senare liksom..

    /Annie

    SvaraRadera