tisdag 28 oktober 2008

Vin-Vin

Naturskyddsföreningen publicerade idag en rapport om kemiska bekämpningsmedel i vin (DN, GP). Samtliga konventionella viner innehöll sådana bekämpningsmedel. Av de sex ekologiska vinerna innehöll ett spårämnen av bekämpningsmedel, troligtvis på grund av att vinet odlats i närhet till konventionella druvor.

Jag har blivit tillsagd att vindruvor, de går endast att odla på ett nästintill ekologiskt sätt. Därmed skulle det inte vara så stor skillnad mellan eko-vinet och det konventionella. Men uppenbarligen finns det stora skillnader, och användningen de kemiska bekämpningsmedlena är utbrett.

Livsmedelsverket har under dagen gått ut och sagt att även om dessa ämnen kan vara cancerogena, reproduktionshämmande och i övrigt skadliga för hälsan så är koncentrationen i slutprodukten, vinet, så liten att den inte har någon märkbar effekt på konsumenten. Det känns ju tryggt. Men grundvattnet då? Ekosystemet där man odlar vindruvorna? Odlarna?

Nästa gång blir den en eko-bag-in-box, en e-bib, definitivt!

1 kommentar:

  1. Ja, när skall vi dricka EKO-vin med högklackat på? HAHA, cuz´you know, när jag dricker vin måste jag ha på mig högklackat!

    Boos!

    SvaraRadera